Å etablere seg

Det sies fra myndighetenes side at man har fokus på etablering av nye virksomheter, og det er naturligvis vel og bra. Jeg er klar over at det er viktig med sikkerhet og ryddighet når man skal starte nye bedrifter og spesielt innen næringsmidler, men opplegget som gjelder oppstart av eget bryggeri er nesten latterlig komplisert.

Akkurat nå er det nesten ikke mulig å finne frem i jungelen av dokumenter og når man først har fått sendt inn de rette papirene tar ting tid – lang tid.

Norge skal være et av verdens mest nyskapende land der bedrifter og mennesker med pågangsmot og skaperevne har gode muligheter til å utvikle lønnsom virksomhet.

Dette står å lese på nettsidene til Altinn, men man føler vel kanskje at dette for det meste er ord, og for de som har skaperevne går mye av tiden med til å forholde seg til det offentlige.

Men som med så mye annet her i livet: det gjelder å holde fast ved det man tror på og heller ikke gi opp! Det finnes dog litt hjelp å få, og det kan være mange nyttige tips å få fra nevnte Altinn men også fra Innovasjon Norge. Det handler i følge Altinn ikke bare om å gjøre tingene riktig, men man må også gjør de riktige tingene.

Det kommer frem på sidene at det hvert år registreres 30.-35.000 bedrifter i Norge og etter omtrent 5 år så er omtrent 50-60% av disse bedriftene gått inn i historiebøkene og glemt. Det betyr derfor at det er omtrent 50/50 sjanse for å lykkes, og det forteller meg at det kommer til å bli tøft, samt at det små legges ned et solid stykke arbeid i forkant.

Hva kreves egentlig av en som ønsker å starte en bedrift? Jo, det krever personlige og faglige forutsetninger, det krever at du har kontroll på økonomien og det krever både vilje og enorme mengder med tålmodighet. Og når du har kommet i gang: stå-på-egenskaper utav tusen for å holde skuta flytende.

Når dette er på plass i de korrekte mengdene så vil man kanskje til slutt oppleve å kunne leve av det man skaper selv, og å kunne høste gevinsten økonomisk sett av det arbeidet som har blitt lagt ned!